Het Duchenne Gala Groningen heeft in 2016 een bedrag van 90.000 euro opgebracht. Het geld komt ten goede aan wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken en behandeling van de fatale spierziekte Duchenne spierdystrofie. Het gala vond dit keer plaats in de Oosterpoort en trok ruim 300 bezoekers.
Deze twaalfde editie van het Duchenne Gala Groningen werd gepresenteerd door Femke Wolthuis. De bekende Groningse presentatrice, nieuwslezer en theatermaakster presenteerde met enthousiasme de belangeloos ingebrachte veilingkavels, die in rap tempo werden geveild door veilingmeester Arjen Damminga. Tal van prominenten uit de noordelijke zakenwereld waren op het gala in de Oosterpoort afgekomen en boden royaal. Daarnaast waren er mooie prijzen te winnen met de verloting. Gasten werden bovendien vermaakt met bijzondere optredens. Zo konden zij genieten van onder andere Glennis Grace, maar ook Lange Frans stond op het podium.
Mr. Jan Leo de Hoop, voorzitter van het organiserende Duchenne Parent Project Noord kijkt terug op een bijzonder geslaagde avond. ‘Ik ben heel erg blij met het verloop van het gala, de geweldige kavels en het prachtige bedrag dat is opgehaald om onderzoek mee te bekostigen. Bovendien is de Oosterpoort een geweldige locatie gebleken.
Met een grotere invulling dan voorheen, was het mogelijk om meer gasten te ontvangen en een geweldige avond te organiseren met een keur aan bijzondere artiesten. We willen ook graag dat het een leuk feest is voor de mensen.’
De opbrengst van de avond – bijna twintigduizend euro meer dan twee jaar geleden – gaat naar het Duchenne Parent Project. Dit landelijke fonds voor onderzoek naar de fatale spierziekte Duchenne spierdystrofie is nog altijd heel hard nodig. Duchenne spierdystrofie is een ziekte waarbij door het ontbreken van één eiwit (dystrofine) spieren langzaam worden afgebroken en steeds zwakker worden.
De ziekte komt vrijwel uitsluitend voor bij jongens. Kinderen hebben vaak op jonge leeftijd een rolstoel nodig. Rond het twintigste levensjaar zijn de ademhalingsspieren vaak dusdanig verzwakt dat beademing nodig is. Ook de hartspier wordt naarmate de ziekte vordert steeds zwakker, waardoor Duchenne spierdystrofie uiteindelijk een fatale ziekte is. Er wordt veel onderzoek gedaan naar mogelijke behandeling en genezing. De resultaten zijn hoopgevend. Was de levensverwachting voorheen niet veel hoger dan 20 jaar, inmiddels wordt door beademing en het gebruik van (hart)medicatie de helft van de patiënten ouder dan 30 jaar. Hoewel ook de eerste successen zijn geboekt wat betreft medicatie ter bestrijding c.q. remming van bepaalde vormen van Duchenne spierdystrofie, is een echt genezende behandeling nog niet gevonden. Er is dan ook nog veel onderzoek nodig.
In Groningen wordt het werk van het Duchenne Parent Project sinds 1995 ondersteund door middel van het Duchenne Gala Groningen, dat mogelijk wordt gemaakt dankzij de steun van vele trouwe sponsors en donateurs uit Groningen en omstreken.